"ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД подписват договора със Сименс за доставка на 25 дизелови мотриси

Днес, 07.01.2005 г., "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД подписаха договора със Siemens за доставка, окончателна окомплектовка, последващ ремонт и поддържане на територията на Република България на 25 дизелови мотриси тип "Desiro". Първите две от тях се очаква да пристигнат в нашата страна до края на м. януари т.г., а останалите - по график от средата на 2005 г. до края на годината.

В договора, който железниците сключиха със Siemens, е заложена и опция за доставката на до 15 тривагонни и до 10 четиривагонни електрически мотриси от същата фамилия. Те ще бъдат доставени за нуждите на БДЖ от Siemens през 2006 - 2007 г.

Приблизителната цена на първите 25 дизелови мотриси е 67 млн. евро. Само от икономии на дизелово гориво те ще бъдат изплатени за 10 години. С новите мотриси разходът на гориво ще се намали десет пъти.

Закупуването на мотрисите е второто самостоятелно финансиране на БДЖ на международните финансови пазари при все по-ниски лихвени равнища и без държавна подкрепа. Срокът за погасяване на кредита е 7 години с една година гратисен период за главницата. За тази сделка лихвата ще бъде 6,47% годишно.


* * *
25-те дизелови мотриси ще имат по 123 седящи места във всяка. Първите две ще направят демонстрационни пътувания по железопътната мрежа на страната. После те ще се движат като пътнически влакове със скорост до 120 км/ч. в участъците, в които е възможно това.

Дестинациите се следните:

Плевен - Черквица;
Левски - Ловеч - Троян;
Левски - Свищов;
Силистра - Самуил - Каспичан;
Варна - Добрич - Кардам;
София - Кюстендил - Гюешево;
Пловдив - Пещера;
Пловдив - Съединение;
Димитровград - Кърджали - Подкова;
Пловдив - Димитровград - Свиленград.
Новите дизелови мотриси ще пътуват по тези неелектрифицирани линии в страната. Те са и най-губещите за БДЖ, а освен това в тези градове няма алтернативен транспорт. "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД реализират тази доставка на дизелови мотриси, за да не се закриват тези линии.

Освен това БДЖ са поели социален ангажимент да обслужват качествено населението от градовете и селата, където железопътният транспорт е единствен.

Заложената в договора опция за доставка и на 25 електрически мотриси, предвижда те да се движат със скорост до 160 км/ч там, където железопътната инфраструктура позволява това. Електрическите мотриси ще пътуват по всички дестинации, включително и по основните железопътни линии, от 2006 г. нататък.
За Холдинг БДЖ

Полезно от БДЖ

Застраховка – „Злополука на пътници“

Застраховка – „Злополука на пътници“

„БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като лицензиран железопътен превозвач, извършващ обществен превоз на пътници има...

Превоз на велосипеди

Превоз на велосипеди

Превозът на велосипеди е разрешен в специализираните вагони за превоз на велосипеди. При превоза на велосипеди,...

Debug: ??x??