Възлагане управлението на "Холдинг БДЖ" ЕАД

Във връзка с проведен конкурс по реда на Закона за публичните предприятия, със свое решение Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията назначи за членове на Съвета на Директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, както следва:

Представители на държавата:

  • Георги Друмев
  • Светломир Николов
  • Никола Василев

Независими членове:

  • Григори Григоров
  • Маргарита Петрова – Кариди

Съгласно § 3, ал. 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за публичните предприятия, в 16-месечен срок от влизането на закона в сила съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия се привеждат в съответствие с изискванията му. Законът за публичните предприятия заложи изискване всички членове на органите за управление и контрол на публичните предприятия да се избират и назначават след провеждане на конкурс, като условията и редът за провеждане на конкурса се уреждат в правилника за прилагане на закона. Членовете на органите за управление и контрол са: (а) представители на държавата и (б) независими членове. Независимите членове трябва да са не по-малко от една трета, но не повече от една втора от състава на съответния орган за управление и контрол.

Конкурсите за независимите членове на органите за управление на публичните предприятия, определени като „големи“ в системата на транспорта, информационните технологии и съобщенията се проведоха от Агенцията за публичните предприятия и контрол, а за представителите на държавата – от комисия, назначена от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

За Холдинг БДЖ

Новини

01.09.2023

Конкурс за възлагане на управлението на „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД

„Холдинг БДЖ“ ЕАД обявява конкурс за възлагане на управлението на „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД, гр. София - избор на управител/управители на дружеството, по реда на Закона за публичните предприятия.

01.09.2023

Конкурс за възлагане на управлението на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД

„Холдинг БДЖ“ ЕАД oбявява конкурс за възлагане на управлението на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, гр. София - избор на управител/управители на дружеството, по реда на Закона за публичните предприятия.

Вижте повече

Полезно от БДЖ

Препоръки за безопасно поведение

Препоръки за безопасно поведение

Практически препоръки към пътниците при пристигане на гарата и...

Права и задължения на пътниците

Права и задължения на пътниците

Правата на ползвателите на железопътни услуги включват получаването...

Debug: ??x??